Συμβουλές προς τους Γονείς για τη Σχολική Μελέτη.

 • Eva Konstantinidi
 • September 13, 2018

Καθώς ξεκίνησε η σχολική χρονιά, πολλοί γονείς που τα παιδιά τους είναι φέτος πρωτάκια, έχουν ήδη αρχίσει να αγχώνονται σχετικά με το ξεκίνημά των παιδιών τους στο δημοτικό σχολείο. Για τις επιδόσεις τους, τις παρέες τους, αλλά κυρίως για το θέμα της μελέτης στο σπίτι. ‘’Θα μελετά τα μαθήματά του ή θα είναι ανήσυχο; Θα μπορέσω να το βοηθήσω ή θα βαριέται και θα δημιουργούνται εντάσεις στο σπίτι;’’ Είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα.

Αρχικά να τονίσουμε ότι όλα τα παιδιά της Α’ δημοτικού χρειάζονται την υποστήριξη του γονέα για να ξεκινήσουν τη μελέτη στο σπίτι. Χρειάζεται όμως αρκετή υπομονή και ψυχραιμία, προκειμένου να τους δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα και η απαραίτητη υποστήριξη, ώστε η μελέτη να είναι μια ευχάριστη διαδικασία μάθησης και συνολικής εκπαίδευσης στον θαυμαστό κόσμο της γνώσης.

Ο χώρος που θα επιλεγεί για τη σχολική μελέτη είναι βασικό ζήτημα και αποτελεί θεμελιώδη λίθο στην εκπαίδευση του κάθε παιδιού. Οπωσδήποτε πρέπει το περιβάλλον να είναι ήσυχο χωρίς τηλεόραση και οποιουδήποτε άλλου είδους οθόνη. Πρέπει να υπάρχει γραφείο κατάλληλα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού. Αυτό σημαίνει να έχει το κατάλληλο ύψος, αλλά και ανατομική καρέκλα ώστε να μην είναι κουραστική η διαδικασία του διαβάσματος. Να υπάρχει ο κατάλληλος φωτισμός και να μην ξεχνάμε ότι για τους αριστερόχειρες χρειάζονται μικρές προσαρμογές για να μην δυσκολεύονται. Για παράδειγμα ο φωτισμός πρέπει να ρυθμιστεί βάσει αυτού, αλλά και τα υλικά του σχολείου.

Τα σπιράλ τετράδια δεν είναι βολικά για τα παιδιά που χρησιμοποιούν την αριστερή πλευρά τους, αλλά και κάποια μολύβια τα δυσκολεύουν περισσότερο. Μπορείτε να αναζητήσετε στο εμπόριο αντίστοιχο υλικό. Η αριστεροχειρία δεν αποτελεί αδυναμία και σε καμία περίπτωση ένδειξη μαθησιακών δυσκολιών.

Στην περίπτωση όμως που σε οποιοδήποτε παιδί έχουν ανιχνευθεί μαθησιακές δυσκολίες από το νηπιαγωγείο ή υπάρχει τέτοια υποψία, χρειάζεται άμεσα εξέταση από κάποιον από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς (νοσοκομεία παίδων και ιατροπαιδαγωγικά κέντρα) και κατόπιν αξιοποίησή της εκάστοτε διάγνωσης σε ειδικό κέντρο θεραπειών.

Είναι κέντρα αποκλειστικά ιδιωτών και εκεί μπορείτε να βρείτε κάθε είδους βοήθεια και υποστήριξη από ειδικούς επιστήμονες, όπως ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους και άλλες ειδικότητες που για κανένα λόγο δεν πρέπει να διστάσετε να αναζητήσετε. Αυτοί θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε μαζί ένα κατάλληλο πρόγραμμα μελέτης.

Να θυμάστε ότι η επιβράβευση και η ενίσχυση λειτουργούν πάντα θετικά. Κάθε μικρό βήμα είναι μια κατάκτηση για το παιδί σας. Μην τα φορτίζετε με δικές σας προσδοκίες και επιθυμίες. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και για αυτό προσδοκούμε να είναι αυτόνομος και φιλόδοξος . Αγαπήστε τα χαρίσματα, αλλά και τα ελαττώματά τους. Μάθετέ τα ν’αγαπούν τον εαυτό τους για αυτό που είναι και όχι για αυτό που θα θέλατε εσείς να είναι. Έτσι θα γαλουχήσετε τα μικρά σας να γίνουν ανεξάρτητοι και ευτυχισμένοι ενήλικες με γερές βάσεις ζωής και όμορφους οικογενειακούς δεσμούς.

Άννα Σκούρα, Ειδική παιδαγωγός

Τραυλισμός

 • Eva Konstantinidi
 • August 8, 2018

Τι είναι ο τραυλισμός

Ο τραυλισμός είναι μια από τις διαταραχές στη ροή της ομιλίας. Βασικά χαρακτηριστικά του αποτελούν οι επαναλήψεις συλλαβών ή φθόγγων μιας λέξης, τα μπλοκαρίσματα και οι επιμηκύνσεις.  Συνήθως οι γονείς αναφέρουν ότι το παιδί επαναλαμβάνει ή «κολλάει» στην προσπάθεια του να μιλήσει.

Μαθησιακές Δυσκολίες στα Μαθηματικά-Συχνές Ερωτήσεις

 • Eva Konstantinidi
 • March 14, 2018

Τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες στα Μαθηματικά;

Μιλώντας για μαθησιακές δυσκολίες στα Μαθηματικά, εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία ένα παιδί ή ένας ενήλικας δυσκολεύεται στην κατανόηση και τον χειρισμό βασικών μαθηματικών εννοιών (ποσά, ποσότητες, μαθηματικές πράξεις, διαχείριση προβλημάτων Αριθμητικής κ.ά.).

Δυσλεξία Μαθητών και Κοινωνικές Συνέπειες

 • Eva Konstantinidi
 • February 7, 2018

Η δυσλεξία αποτελεί συχνό φαινόμενο  επιβράδυνσης της σχολικής προόδου ενός μαθητή, αλλά και καθυστέρησης της συνολικής μαθησιακής  διαδικασίας του ίδιου ανθρώπου γενικότερα.  Καθώς συνήθως διαγιγνώσκεται  σε σχολική πια ηλικία και αρκετές φορές σε μεγάλες τάξεις του δημοτικού σχολείου, οι επιπτώσεις στο άτομο, αλλά και στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό του είναι  εμφανείς, αλλά οι αιτίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Μαθησιακές Δυσκολίες και Έφηβοι.

 • Eva Konstantinidi
 • December 27, 2017

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο των μαθησιακών δυσκολιών σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε παιδιά δηλαδή που ήδη φοιτούν στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο και δεν έχουν διαγνωστεί εγκαίρως. Όταν  το οικογενειακό ή το σχολικό περιβάλλον δεν έχει την κατάρτιση ή ακόμη και τη διάθεση ν’ασχοληθεί  με  το θέμα, δυστυχώς το πρόβλημα μεγεθύνεται. Δεν  παραμένει απλά στάσιμο.

Ορόσημα Ανάπτυξης στις Ηλικίες 2-5 Ετών

 • Eva Konstantinidi
 • December 27, 2017

Επειδή κάθε παιδί αναπτύσσεται με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, είναι αδύνατο να πει κανείς ακριβώς πότε ή πώς το παιδί σας θα αναπτύξει τέλεια μια συγκεκριμένη δεξιότητα. Τα αναπτυξιακά ορόσημα μπορούν να σας δώσουν μια γενική ιδέα για τις αλλαγές που μπορείτε να περιμένετε, αλλά μην ανησυχήσετε αν η ανάπτυξη του μωρού σας έχει μια ελαφρώς διαφορετική πορεία.

Δυσκολίες στην γραφή: ποια παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν;

 • Eva Konstantinidi
 • November 6, 2017


  Οι δυσκολίες στον τομέα της γραφής αποτελούν συχνά ένα σημαντικό λόγο παραπομπής παιδιών σε Εργοθεραπευτή. Η γραφή είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που αποκτούν,αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν τα παιδιά καθ όλη τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων. Στις μέρες μας, λόγω της βιασύνης μας να ξεκινήσει το παιδί να γράφει, συχνά παραβλέπουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι βασικές πρώιμες ικανότητες. Ο γραφοκινητικός συντονισμός προϋποθέτει την κατάλληλη ανάπτυξη αισθητικοκινητικών, αντιληπτικών, γνωστικών και οπτικών δεξιοτήτων.
   

Παιδιατρική Εργοθεραπεία

 • Eva Konstantinidi
 • October 30, 2017

  Η εργοθεραπεία ασχολείται με την προώθηση της υγείας μέσω της χρήσης σκόπιμων δραστηριοτήτων. Ο κύριος σκοπός της είναι να βοηθήσει τα άτομα να επιτύχουν το μέγιστο επίπεδο λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας σε όλες τις πλευρές της ζωής τους ( World Federation Occupational Therapists , 1994 ).

Τα σημάδια που θα σας οδηγήσουν στον Eργοθεραπευτή

 • Eva Konstantinidi
 • October 30, 2017

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο Εργοθεραπευτών, πρέπει να αναζητήσετε εργοθεραπευτική αξιολόγηση αν το παιδί σας παρουσιάζει τρεις ή περισσότερες από τις παρακάτω δυσκολίες:

Πρώτες Μέρες στο Σχολείο…..

 • Eva Konstantinidi
 • September 6, 2017

Οι πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη είναι ήδη εδώ. Φέρνουν μαζί τους τη νοσταλγία του καλοκαιριού, εικόνες επιστροφής στη ρουτίνα, σηματοδοτούν την αρχή της φθινοπωρινής μελαγχολίας. Μικροί και μεγάλοι επιστρέφουν στα καθήκοντά τους. Κάποιοι από τους μικρούς, για πρώτη φορά.

1 2 3 4