Στοματοπροσωπικές Ασκήσεις

  • Eva Konstantinidi
  • April 12, 2017

Η στοματο-κινητική (στοματο-προσωπική) θεραπεία εφαρμόζεται με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων του στόματος, απαραίτητων για την σωστή ανάπτυξη της ομιλίας και της σίτισης. Οι δεξιότητες του στόματος περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση, την κινητικότητα και τον συντονισμό των χειλιών, των μάγουλων, της γλώσσας και της γνάθου. Αποτελούν μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας σε περιπτώσεις αρθρωτικών διαταραχών, δυσαρθρίας, στοματικής αναπνοής και διαταραχών ομιλίας μετά από κάποια νευρολογική πάθηση ή κάκωση γενικά.

Οι παρακάτω ασκήσεις είναι απλές και εφαρμόσιμες στην καθημερινότητα. Σημειώστε ότι δεν αντικαθιστούν την θεραπευτική διαδικασία και αποτελούν απλώς ένα βοήθημα, ένα εργαλείο για ευκολότερη υπενθύμιση στο σπίτι. Επίσης δεν αποκαθιστούν πιθανές δυσκολίες στην άρθρωση.

Χείλη

Οι ασκήσεις που ακολουθούν βοηθούν το παιδί να αποκτήσει μεγαλύτερη επίγνωση των κινήσεων στα χείλη και να βελτιώσει τον συντονισμό τους. Ζητάμε από το παιδί:

Να σουφρώσει τα χείλη (σαν να στέλνει φιλί).

Να χαμογελάσει με κλειστό το στόμα.

Να κάνει φούσκες με σαπούνι.

Να φυσήξει βαμβάκι στην επιφάνεια του τραπεζιού.

Να σβήσει ένα μικρό κεράκι.

Να σβήσει ένα κερί φυσώντας μέσα από ένα καλαμάκι.

Να κινήσει ένα λεπτό χαρτί (χαρτί υγείας κτλ.) φυσώντας μέσα από ένα καλαμάκι.

Να κινήσει ένα μπαλάκι από χαρτί ( μικρό)  φυσώντας μέσα από ένα καλαμάκι.

Να κρατήσει ένα μολύβι ανάμεσα στο πάνω χείλος και τη μύτη του.

 

Γλώσσα

Οι ασκήσεις που ακολουθούν βοηθούν στον έλεγχο της κίνησης και τον συντονισμό της γλώσσας.

Ζητάμε από το παιδί να βγάλει την γλώσσα έξω και να προσπαθήσει να ακουμπήσει την μύτη του και μετά το πιγούνι του. Προσέχουμε το στόμα να μείνει ανοιχτό.

Να κινήσει γρήγορα τη γλώσσα του από το ένα άκρο του στόματος στο άλλο και χωρίς να αγγίζει το πάνω ή το κάτω χείλος.

Ζητήστε από το παιδί να βγάλει έξω τη γλώσσα του. Τοποθετήστε τρούφα πάνω στη γλώσσα του και ενθαρρύνετε το παιδί να την κρατήσει έξω από το στόμα μέχρι να λιώσει η τρούφα.

Ζητήστε από το παιδί να κλείσει τα μάτια του. Τοποθετήστε στο στόμα του ένα μπισκότο τριγωνικού σχήματος και πείτε στο παιδί να αναγνωρίσει το σχήμα.

 

Άρτεμις Σπυροπούλου, Λογοθεραπεύτρια

No Comments

Leave a Comment