Συμβουλές προς τους Γονείς για τη Σχολική Μελέτη.

  • Eva Konstantinidi
  • September 13, 2018

Καθώς ξεκίνησε η σχολική χρονιά, πολλοί γονείς που τα παιδιά τους είναι φέτος πρωτάκια, έχουν ήδη αρχίσει να αγχώνονται σχετικά με το ξεκίνημά των παιδιών τους στο δημοτικό σχολείο. Για τις επιδόσεις τους, τις παρέες τους, αλλά κυρίως για το θέμα της μελέτης στο σπίτι. ‘’Θα μελετά τα μαθήματά του ή θα είναι ανήσυχο; Θα μπορέσω να το βοηθήσω ή θα βαριέται και θα δημιουργούνται εντάσεις στο σπίτι;’’ Είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα.

Αρχικά να τονίσουμε ότι όλα τα παιδιά της Α’ δημοτικού χρειάζονται την υποστήριξη του γονέα για να ξεκινήσουν τη μελέτη στο σπίτι. Χρειάζεται όμως αρκετή υπομονή και ψυχραιμία, προκειμένου να τους δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα και η απαραίτητη υποστήριξη, ώστε η μελέτη να είναι μια ευχάριστη διαδικασία μάθησης και συνολικής εκπαίδευσης στον θαυμαστό κόσμο της γνώσης.

Ο χώρος που θα επιλεγεί για τη σχολική μελέτη είναι βασικό ζήτημα και αποτελεί θεμελιώδη λίθο στην εκπαίδευση του κάθε παιδιού. Οπωσδήποτε πρέπει το περιβάλλον να είναι ήσυχο χωρίς τηλεόραση και οποιουδήποτε άλλου είδους οθόνη. Πρέπει να υπάρχει γραφείο κατάλληλα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού. Αυτό σημαίνει να έχει το κατάλληλο ύψος, αλλά και ανατομική καρέκλα ώστε να μην είναι κουραστική η διαδικασία του διαβάσματος. Να υπάρχει ο κατάλληλος φωτισμός και να μην ξεχνάμε ότι για τους αριστερόχειρες χρειάζονται μικρές προσαρμογές για να μην δυσκολεύονται. Για παράδειγμα ο φωτισμός πρέπει να ρυθμιστεί βάσει αυτού, αλλά και τα υλικά του σχολείου.

Τα σπιράλ τετράδια δεν είναι βολικά για τα παιδιά που χρησιμοποιούν την αριστερή πλευρά τους, αλλά και κάποια μολύβια τα δυσκολεύουν περισσότερο. Μπορείτε να αναζητήσετε στο εμπόριο αντίστοιχο υλικό. Η αριστεροχειρία δεν αποτελεί αδυναμία και σε καμία περίπτωση ένδειξη μαθησιακών δυσκολιών.

Στην περίπτωση όμως που σε οποιοδήποτε παιδί έχουν ανιχνευθεί μαθησιακές δυσκολίες από το νηπιαγωγείο ή υπάρχει τέτοια υποψία, χρειάζεται άμεσα εξέταση από κάποιον από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς (νοσοκομεία παίδων και ιατροπαιδαγωγικά κέντρα) και κατόπιν αξιοποίησή της εκάστοτε διάγνωσης σε ειδικό κέντρο θεραπειών.

Είναι κέντρα αποκλειστικά ιδιωτών και εκεί μπορείτε να βρείτε κάθε είδους βοήθεια και υποστήριξη από ειδικούς επιστήμονες, όπως ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους και άλλες ειδικότητες που για κανένα λόγο δεν πρέπει να διστάσετε να αναζητήσετε. Αυτοί θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε μαζί ένα κατάλληλο πρόγραμμα μελέτης.

Να θυμάστε ότι η επιβράβευση και η ενίσχυση λειτουργούν πάντα θετικά. Κάθε μικρό βήμα είναι μια κατάκτηση για το παιδί σας. Μην τα φορτίζετε με δικές σας προσδοκίες και επιθυμίες. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και για αυτό προσδοκούμε να είναι αυτόνομος και φιλόδοξος . Αγαπήστε τα χαρίσματα, αλλά και τα ελαττώματά τους. Μάθετέ τα ν’αγαπούν τον εαυτό τους για αυτό που είναι και όχι για αυτό που θα θέλατε εσείς να είναι. Έτσι θα γαλουχήσετε τα μικρά σας να γίνουν ανεξάρτητοι και ευτυχισμένοι ενήλικες με γερές βάσεις ζωής και όμορφους οικογενειακούς δεσμούς.

Άννα Σκούρα, Ειδική παιδαγωγός

No Comments

Leave a Comment