Εργοθεραπεία

Η Εργοθεραπεία ασχολείται με την ανάπτυξη και τη βελτίωση της λειτουργικότητας κάθε ανθρώπου.

Στα παιδιά η εργοθεραπεία στοχεύει στην αύξηση της ικανότητας τους να λειτουργούν και να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά στο καθημερινό τους περιβάλλον: σπίτι, σχολείο, παιχνίδι, κοινότητα.

Η παιδιατρική εργοθεραπεία παρεμβαίνει θεραπευτικά στους παρακάτω τομείς:

  • κινητικός τομέας: αδρή και λεπτή κινητικότητα, αμφίπλευρος κινητικός συντονισμός.
  • γνωστικός τομέας: χωροχρονικός προσανατολισμός, συγκέντρωση προσοχής, μνήμη, οπτική διάκριση, οργάνωση και εκτέλεση οδηγιών.
  • αισθητηριακός τομέας: αιθουσαίο, ιδιοδεκτικό, απτικό, ακουστικό, οπτικό σύστημα.
  • κοινωνικότητα: επικοινωνία, αλληλεπίδραση, συμπεριφορά.

Καθώς το παιδί βελτιώνεται στους παραπάνω τομείς μέσω της εργοθεραπευτικής παρέμβασης, αναμένεται να υπάρξει βελτίωση της λειτουργικότητας του σε καθημερινές δραστηριότητες όπως:

  • φροντίδα εαυτού: σίτιση, ένδυση, υπόδηση, προσωπική υγιεινή (πλύσιμο δοντιών, μπάνιο, τουαλέτα), φροντίδα προσωπικού χώρου.
  • παιχνίδι: συμμετοχή σε συμβολικό, κατασκευαστικό, κινητικό, δυαδικό, ομαδικό παιχνίδι.
  • σχολείο: συμμετοχή στο παιχνίδι και στις προσχολικές και σχολικές δραστηριότητες-εργασίες, συνεργασία, γραφοκινητικός συντονισμός, συγκέντρωση, συνέπεια, κατανόηση και ακολουθία προγραμμάτων, ρόλων και οδηγιών.

Η εργοθεραπευτική παρέμβαση χρησιμοποιεί δραστηριότητες που είναι ναι μεν σκόπιμες και θεραπευτικές αλλά και ευχάριστες για το παιδί καθώς η ανάπτυξη δεξιοτήτων γίνεται  υπό μορφή παιχνιδιού. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές το παιδί αποκτά δεξιότητες, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του και τελικά καταφέρνει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της καθημερινότητας του.

Πάρτε Πληροφορίες

Συμπληρώστε τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε για περισσότερες πληροφορίες
Συχνές Ερωτήσεις για την Εργοθεραπεία

Κάντε και εσείς μια Ερώτηση:

Στείλτε μας και εσείς μια δικιά σας ερώτηση η απορία που έχετε. Θα απαντήσουμε προσωπικά.